Ghiduri și auxiliare școlare Albume și broșuri Cărți omagiale Dăscălița Calendare
Cartea " Pagini ale istoriei învățământului românesc din județul Harghita" a fost lansată în data de 12 noiembrie 2020, în cadrul Adunării generale a Asociației Învățătorilor Harghiteni.
La inițiativa Asociației Învățătorilor Harghiteni s-a editat, tipărit și publicat volumul de carte „Pagini ale istoriei învățământului românesc din județul Harghita”, în cadrul proiectului cu același generic, în colaborare cu Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, cu Tipografia Magic Print, Onești, și cu finanțare din partea Secretariatului General al Guvernului României.
Cartea, tipărită în 350 exemplare distribuite gratuit, are 213 pagini și ISBN 978-606-8685-91-5, fiind coordonată de prof. Elena Mîndru, președintele AIH. Volumul cuprinde 16 comunicări științifice și articole documentare ce au fost prezentate în cadrul Conferinței județene Începuturile învățământului românesc pe teritoriul de azi al județului Harghita, organizată cu ocazia Zilei Educației, în data de 5 octombrie 2019, la Toplița.
Primul semnal de lansare publică a cărții s-a realizat în cadrul Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”, ediţia a XXVI-a, organizată la Complexul Sportiv Național Izvorul Mureșului, în 25-26 septembrie 2020, la rubrica „Lansări și prezentări de cărţi".
(ISBN 978-606-8027-63-0). Volumul a apărut în anul 2010, la Editura Didactică Publishing House, București. Este un ghid de bune practici ce cuprinde descrierea unor strategii didactice interactive utile și aplicabile în activitatea instructiv-educativă, cu exemplificarea unor modele de aplicații concrete, pentru diferite discipline și clase de la ciclul primar. Lucrarea s-a bucurat de aprecierea dascălilor din toată ţara și are rolul unui instrument de lucru care să ofere suport cadrelor didactice în proiectarea și realizarea activității de predare-învățare-evaluare.
(ISBN 978-606-8027-62-3). Publicația a apărut în anul 2010, la Editura Didactică Publishing House, București, și reprezintă un set de instrumente pentru învăţători ce îşi propune să reunească, ordoneze şi simplifice documentele necesare organizării și desfășurării activității de observare și intervenție pedagogică, constituindu-se într-o componentă importantă a portofoliului profesional al cadrului didactic.
(ISBN 978-606-8400-20-4), Editura Didactică Publishing House, Bucureşti, 2015
ISBN 978-606-683-273-2), Editura Didactică Publishing House, Bucureşti, 2016;
ISBN 978-606-683-459-9), Editura Didactică Publishing House, Bucureşti, 2017;
Asociația Învățătorilor Harghiteni a mai publicat și un set de culegeri cu jocuri didactice aplicabile la disciplinele din cadrul ariilor curriculare Limbă și comunicare și Matemtică și stiințe, pentru clasele ciclului primar, în care sunt culese jocuri didactice cunoscute dar și unele noi, originale. De asemenea, acestor publicații cu jocuri li se alătură și o culegere de mesaje ale zilei pentru alternativa educațională Step-by-Step, la care este atașat un CD, pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea listării mesajelor exemplificate. Publicațiile de mai sus au avut scopul de a oferi un suport util la clasă învățătorilor, dar și pentru a stimula schimbul de experiențe și bune practici profesionale dintre cadrele didactice
Această broșură cuprinde sinteza activităților desfășurate de unitățile școlare din cadrul asociației, în perioada 2009-2012. Aceasta este o publicație proprie, apărută în luna martie 2012, la Miercurea-Ciuc, și constituie un schimb de bune practice, diseminare şi popularizare a unor proiecte educaţionale desfăşurate în şcolile cu predare în limba română din județul Harghita.
Acesta a fost tipărit la Print Trofeea Design, Miercurea-Ciuc, în anul 2014 (ISBN 978-973-0-17547-9). Albumul prezintă prin imagini și opinii edițiile Festivalului de folclor al copiilor „Cântec, joc şi voie bună!”, proiect cultural desfășurat în cadrul programului cultural „Tradiţii şi credinţe milenare pe plaiuri harghitene”, inițiat și coordonat de Asociația Învățătorilor Harghiteni. Festivalul a debutat în anul 2009, la Căminul Cultural Sărmaş, și a avut ca scop conservarea și transmiterea tezaurului folcloric local, format din tradițiile, obiceiurile, cultura, arta şi portul românesc specific zonei. De asemenea, manifestarea și-a mai propus descoperirea și încurajarea copiilor cu talente artistice, exersarea unității și exprimarea prin artă a comunității românești din județul Harghita.
Aceasta a apărut în ianuarie 2019 la Editura Didactică Publishing House din București și este dedicată Centenarului Marii Uniri și împlinirii a 10 ani de activitate a Asociației Învățătorilor Harghiteni. Broșura, având o calitate de concepție și tipărire deosebită, are rolul de a păstra vie amintirea unor evenimente de înaltă vibrație și puternică emoție, organizate prin întâlnirea a două popoare surori la ceas de sărbătoare.
Proiectul Asociației Învățătorilor Harghiteni, sugestiv intitulat Ctitori de neam, şi-a propus să dedice aceste volume dascălilor care au slujit pe altarul şcolii harghitene. Sunt prezentaţi aproximativ 300 de dascăli care au predat pe aceste meleaguri, iar echipa de elaborare a celor trei volume a fost formată din aproximativ 600 de persoane, cadre didactice și foşti elevi sau membri ai familiilor dascălilor omagiați.
Revista de specialitate Dăscăliţa a debutat în ianuarie 1998, la iniţiativa doamnei inspector Mîndru Elena, ca publicaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita. Atunci glasurile dascălilor harghiteni s-au concentrat pe noutăţile aduse de reforma din învăţământ lansată în acelaşi an, revista având rolul de moderator la masa dezbaterii reformei, ce a adus multe schimbări în sistemul românesc de educaţie, în special în ciclul primar.
După o întrerupere de şase ani, revista a reapărut într-o ediţie nouă, cu numărul 1(21), Anul VI, în martie 2009, ca publicaţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita și a Asociației Învățătorilor Harghiteni.
Numele revistei a fost ales de doamna inspectoare Mîndru Elena, etimologia cuvântului dascăl provenind din grecescul didàskalos care înseamnă profesor, învăţător, iniţiator sau propagator al unei doctrine, îndrumător într-un domeniu, în limba română, din substantivul dascăl derivând verbul a dăscăli, ce înseamnă a învăţa, a povăţui, a sfătui.
Din septembrie 2009, începând cu numărul 3, Dăscăliţa are cod ISSN (International Standard Serial Number), un cod internaţional de identificare a publicaţiilor seriale. La fiecare număr publicat al revistei Dăscăliţa, şase exemplare sunt trimise la Arhiva Bibliotecii Naţionale din Bucureşti, revista noastră având astfel şansa de a fi citită şi de generaţiile viitoare.
Până în anul 2011 inclusiv, revista a apărut trimestrial, lunile de apariţie fiind martie, iunie, septembrie şi decembrie, iar din 2012, revista apare semestrial, în lunile iunie și decembrie, în prezent aflându-se la numărul 24.
Paginile revistei sunt organizate tematic: Formare și dezvoltare profesională, Arc peste timp (pagina 2) prin care instituții de învățământ partenere își pot prezenta istoria, realizările și proiectele importante de-a lungul timpului, Activități extracurriculare, Parteneri în educație (pagina 8)) ce include articole ale elevilor, părinților și a altor colaboratori.
Cu fiecare an de la reapariţie, Dăscăliţa se maturizează de la un număr la altul prin exigenţa filtrului și calitatea articolelor publicate, iar pentru dascălii harghiteni revista reprezintă:
Oportunitate de transmitere a informaţiilor, de realizare a unui schimb de bune practici, experienţe şi opinii profesionale, de diseminare a unor inițiative și acțiuni autentice la nivel de judeţ;
Model de valorificare şi valorizare a performanțelor profesionale;
Mijloc de stimulare a exprimării scrise, formă optimă de organizare, conservare şi transmitere în timp a rezultatelor şi experienţelor umane de valoare;
Emblema și cartea de vizită a asociației noastre prin care ne exprimăm convingerile și ne împărtășim munca de mesageri ai educației și culturii la nivel național.
Dăscălița este o dovadă a ritualului nostru de valorizare a înscrisului pe altarul cuvântului scris. Este o perenă iscălitură a noastră prin care ne marcăm existența cu toate strădaniile, intențiile și dorințele noastre, chiar dacă nu sunt decât o picătură în oceanul de sudoare a omenirii pentru desăvârșire! Dar cum ar mai crește un ocean dacă în el nu s-ar vărsa în fiecare clipă milioanele de picături?
De la autor la cititor, Dăscălița își curge lin călătoria, cu atenția cuvenită echilibrului dintre respectul pentru ceea ce oferă autorul și ceea ce așteaptă cititorul. Prin revista Dăscălița se caută o găsire reciprocă a celor două părți, astfel încât fiecare să simtă că a mai înscris câteva rânduri în cartea înțelepciunii sale. De la picătura căzută din stilou, care ajunsă pe hârtie se aliniază în cuvinte, propoziții și fraze, până la înlănțuirea lor în experiențe și idei ce dau naștere articolelor, toate fac parte din drumul pe care-l parcurge Dăscălița noastră. Acestea sunt apoi cu grijă orânduite în pagini pentru a avea unitate-n mesaj, după care tiparul îi dă viață pentru a-și redobândi identitatea cu fiecare ediție apărută.
Este un drum al cernelii care, chiar dacă-i efemeră prin formă, devine nemuritoare prin mesaj! Este o călătorie care ar trebui să nu se termine vreodată! Cu cât înaintăm pe cale, cu atât ne simțim mai puternici și prindem curajul de a ne descătușa gândurile, de a asculta ideile celorlalți și de a exersa îndemânarea pentru a le transforma în experiențe! Este un drum al învățatului care dorește să ajungă la înțelepciune!
De aceea avem Dăscăliţa! Ca să ne reamintim unul altuia cât de mare ne este responsabilitatea şi cât de multă trebuie să ne fie strădania! Iar Dăscăliţa ne aşteaptă şi ne oferă paginile ei prin care..
Din picătură curge gândul
Şi-n litere se rotunjeşte.
Cititul viaţă-i dăruieşte,
Născând Măria-sa Cuvântul!
Membră în Colectivul de redacție,
Prof. înv. primar Areta Ghiurțu
Colectivul de redacție:
Prof. Elena Mîndru, președinte A.Î.H și inspector școlar;
Prof. înv. primar Braic Carmen-Elena;
Prof. înv. primar Cifu Mirela;
Prof. înv. primar Stan Sorin-Gavril;
Prof. înv. primar Voinea Florentina;
Prof. Bucur Carmen Mariana
Colectivul de redacție:
Prof. Elena Mîndru, președinte A.Î.H și inspector școlar;
Prof. înv. primar Braic Carmen-Elena;
Prof. înv. primar Cifu Mirela;
Prof. înv. primar Stan Sorin-Gavril;
Prof. înv. primar Voinea Florentina;
Prof. Bucur Carmen Mariana;
Colectivul de redacție:
Prof. Elena Mîndru, președinte A.Î.H și inspector școlar;
Prof. înv. primar Braic Carmen-Elena;
Prof. înv. primar Cifu Mirela;
Prof. înv. primar Stan Sorin-Gavril;
Prof. înv. primar Voinea Florentina;
Prof. Bucur Carmen Mariana;
Colectivul de redacție:
Prof. Elena Mîndru, președinte A.Î.H și inspector școlar;
Prof. înv. primar Bojte Elena Maria;
Prof. înv. primar Voinea Florentina;
Prof. înv. primar Moldovan Daniela;
La fiecare început de an calendaristic, membrii Asociației Învățătorilor Harghiteni primesc în dar calendare care diseminează şi promovează activităţile asociației din anul precedent. Acest proiect are ca scop, atât de a răsplăti membrii asociației noastre pentru implicare și participare la proiectele desfășurate, cât și pentru a stimula inițiativele lor viitoare în demararea unor noi proiecte. Calendare au fost tipărite prin eforturi financiare și de tehnoredactare proprii, având drept colaboratori Editura Didactică Publishing House, București.