PROIECTE REALIZATE ÎN PERIOADA 2008 PÂNĂ ÎN PREZENT
În anul 2018 Asociația Învățătorilor Harghiteni a aniversat 10 ani de activitate, perioadă în care, prin proiectele inițiate, a asigurat coeziunea comunităţii românești din județ, diversificând și îmbunăţăţind relaţia dintre cadrele didactice din cadrul școlilor cu predare în limba română, dintre elevi şi profesori, dintre şcoală, familie și comunitate. Aceste proiecte au avut un puternic ecou în rândul comunității prin valorizarea şi eficientizarea relaţiilor de colaborare şi parteneriat dintre şcoală, comunitate, instituţii culturale, la nivel local şi judeţean, asigurând continuitatea culturală şi artistică a populației românești în regiune. Toate proiectele de amploare ale asociației noastre ne-au modelat ca o asociație profesională unită și activă, cu membri implicați, prezenți și cu dorința de a-și împărtăși bunele rezultate ale experienței lor profesionale și de a învăța unii de la alții.
Lista proiectelor:
Școala de toamnă a cadrelor didactice organizată de Asociația Învățătorilor Harghiteni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Harghita, Edu Apps și Ascendia s-a desfășurat în perioada 20-21 noiembrie 2020.
Ziua 1.
În prima zi a Școlii de toamnă a cadrelor didactice am avut-o invitată pe doamna 𝙇𝙞𝙡𝙞𝙖𝙣𝙖 𝙈𝙖𝙩𝙚𝙞, profesor consilier în cadrul CJRAE Harghita.
Pe parcursul celor două ore, au fost discutate avantajele și dezavantajele predării online, provocările din perspectiva profesorului și a elevilor, dar și despre atitudini pozitive în această perioadă.
Mulțumim doamnei formator și tuturor participanților!
Finalul primei activități, încheiat într-o manieră optimistă, o împărtășim cu voi!
Ziua 1- Școala de toamnă a cadrelor didactice
Ziua 2.
Invitații speciali : 𝘼𝙡𝙚𝙭𝙖𝙣𝙙𝙧𝙪 𝘿𝙧𝙖𝙜𝙤𝙢𝙞𝙧 certificated trainer 𝙀𝙙𝙪 𝘼𝙥𝙥𝙨 și domnul 𝙥𝙧𝙤𝙛. 𝙂𝙖𝙗𝙧𝙞𝙚𝙡 𝙇𝙖𝙯𝙖𝙧, project manager 𝘼𝙨𝙘𝙚𝙣𝙙𝙞𝙖 au făcut ca această zi să fie una plină de provocare și noutate.
Pe parcursul celor patru ore și jumătate, am avut parte de prezentări interesante legate de utilizarea 𝙂 𝙎𝙪𝙞𝙩𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙀𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣, respectiv a platformei 𝙇𝙞𝙫𝙧𝙚𝙨𝙦.
Le mulțumim participanților, invitaților speciali și partenerilor noștri!
Împărtășim cu voi momente din aceste activități!
Ziua a doua - Școala de toamnă a cadrelor didactice
Proiectul ,,Ambasadorii limbii şi culturii române” a fost un proiect de parteneriat educațional intercultural transfrontalier dintre Asociația Învățătorilor Harghiteni și instituții școlare din Republica Moldova, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918. Scopul proiectului a fost punerea în valoare a limbii şi culturii române şi cultivarea sentimentelor de respect pentru valorile naţionale, prin promovarea acestora în cadrul unui eveniment istoric important. Proiectul a cuprins 14 școli din județul Harghita și 14 școli din Republica Moldova, fiind implicați aproximativ 3.000 de participanți din cele două țări partenere (cadre didactice, elevi, părinți, oficialități locale, invitați), oferindu-le oportunitatea de a comunica în limba română în contextul emoționant și cultural deosebit al Centenarului, de a împărtăși valorile de limbă, cultură, port, istorie și tradiții, identificând împreună elementele ce dovedesc originea comună a celor două popoare. Școlile partenere din cele două țări au desfășurat activități comune, făcând schimb de experiențe și produse de proiect, după calendarul celor șapte activități stabilite în cadrul proiectului, derulate pe parcursul celor 12 luni calendaristice ale anului 2018.
Proiectul „Școala de vară a cadrelor didactice” este un proiect realizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita și are ca scop furnizarea de cursuri de specialitate pentru formarea și perfecționarea profesională continuă, aflându-se la cea de-a VII-a ediție. Este un proiect drag membrilor asociației noastre deoarece, prin forma de organizare, perioada de desfășurare și locațiile alese, oferă participanților și oportunități de dezvoltare personală prin interacțiune, intercunoaștere și socializare cu persoane din diferite colțuri ale județului, precum și din alte județe, fiind o relaxare activă printr-o îmbinare ideală a utilului cu plăcutul.
O sesiune de formare durează trei zile și este organizată în perioada vacanței de vară, în stațiuni turistice renumite din județul nostru, iar tematica cursurilor este variată, interesantă și cu un grad mare de aplicabilitate la clasă, fiind aleasă prin consultarea membrilor interesați. Formatorii sunt specialiști din mediul academic din diferite universități din țară, din rândul formatorilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Miercurea-Ciuc și a celor de la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” Harghita, dar și formatori din alte județe.
Școala de vară a cadrelor didactice,ediția a IX-a, Borsec
În acest an, Şcoala de vară a cadrelor didactice, eveniment ajuns la ediţia a IX-a, s-a derulat în perioada 17-19 iulie 2023, la Borsec şi s-a bucurat de participarea a 45 de cadre didactice din judeţele Harghita şi Mureş: educatoare, învăţători, profesori, profesori consilieri şcolari şi psihopedagogi.
Tematica ediţiei 2023 a vizat formarea cadrelor didactice în domeniul serviciilor de sprijin în scopul dezvoltării personale a elevilor: consilierea educaţională, consilierea psihologică, logopedia şi alte tipuri de suport pentru dezvoltarea şi corectarea limbajului.
Formatorii sunt specialiști din mediul academic din diferite universități din țară, din rândul formatorilor Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Miercurea-Ciuc și a celor de la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” Harghita, dar și formatori din alte județe.
În perioada 4-6 iulie 2022, la Praid, se desfășoară cea de-a VIII-a ediție a „Școlii de vară a cadrelor didactice”. Este un proiect al Asociației Învățătorilor Harghiteni implementat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” Miercurea-Ciuc și CJRAE Harghita, cofinanțator fiind Consiliul Județean Harghita.
Tematica este una de actualitate, menită să satisfacă așteptările participanților:
- Tehnici de organizare vizuală a activităților digitale prin intermediul calculatorului. Programul CANVA
- Stresul școlar și fenomenul burnout la elevi
- Relația dintre școală și familie-un pas important spre succes
- Evaluarea precursorilor scris-cititului și elemente de prevenție a dislexiei și disgrafiei
- Tulburări de limbaj
Oameni minunaţi, dedicați și implicați - educatoare, învăţători, profesori, consilieri școlari, logopezi- aţi ales să petrecem împreună trei zile, îmbinând utilul cu plăcutul: cursuri și ateliere, activități practice, incursiuni în noi abordări pedagogice, evenimente, vizite, într-un permanent dialog pentru CUNOAŞTERE.
Mulţumiri formatorilor noştri pentru CALITATE şi vouă tuturor participanților pentru dedicaţie, entuziasm şi starea de bine care a dominat evenimentul!
Şcoala de vară a cadrelor didactice-ediţia a VI-a, Praid, 24-28 iunie 2019
Proiectul „Şcoala de vacanţă” este unul dintre proiectele de succes ale asociației noastre, care se desfăşoară în fiecare vară, încă de la constituire, în prezent aflându-se la cea de-a XII-a ediție. Scopul acestui proiect este de a oferi, în regim de voluntariat, un program de activităţi recreativ-educative elevilor în perioada vacanţei de vară pentru a veni în sprijinul părinților. În proiect sunt implicați elevi și cadre didactice din toate școlile cuprinse în asociație, dar și părinţi, reprezentanţi ai cultelor şi ai unor instituţii de cultură locale. În activitățile organizate în cadrul acestui proiect am colaborat cu şcoli din Ungaria, Belgia, cu Fundaţia OvidiuRo, Primării, Biserica ortodoxă, Case de cultură, pensiuni, ONG-uri și muzee locale.
Acest proiect se desfășura în 11-12 școli din județul Harghita. S-a reluat după perioada de pandemie și, până în prezent, Școala de vacanță destinată elevilor s-a organizat la Școala Gimnazială " O.C. Tăslăuanu", Bilbor, Liceul Teoretic Sfîntu Nicolae, Gheorgheni, Școala Gimnazială Livezi, Școala Gimnazială Andrei Șaguna, Toplița, Școala Gimnazială O.C. Tăslăuanu, Bilbor și în cadrul Liceului Teoretic " O.C. Tăslăuanu", Toplița. După întreruperea din 2020, sperăm ca acest proiect minunat să răspundă din nou așteptărilor copiilor și părinților !
Mult succes!
Dor de interacțiune, Distracție, Dascăli dedicați - îmbinare perfectă între muzică, mișcare, ritm și creativitate, sport, stare de bine și ... încă vacanță!
Toate activitățile s-au desfășurat în medii sigure și plăcute, în conformitate cu normele actuale.
O nouă ediție a Școlii de Vacanță cu jocuri, cântece, dansuri, ateliere și voie bună! Proiectul face parte din programul Asociației Învățătorilor Harghiteni și aprobat de Inspectoratul Școlar Harghita. Felicitări copiilor pentru participare! Vacanță plăcută în continuare! Coordonator proiect, prof.inv.primar, Bucur Marina!
Scoala de vacanță 2021 de la ,,Andrei Șaguna" a debutat cu activități pe ateliere, aducând bună dispozitie, dar și multe informații și curiozități din natură. Felicitări tuturor participanților și coordonatorilor!
”Şcoala de vacanță”, 26-30 iulie 2021
Un proiect care se înscrie în aria proiectelor personalizate care s-au desfăşurat în instituția noastră, la început acesta fiind vehiculat doar ca idee, mai apoi constituindu-se ca parte a unui proiect de suflet, cu caracter permanent. Şcoala de vacanță – ”COPII FERICIȚI, PĂRINȚI LINIȘTIȚI” este opţiunea cea mai potrivită pentru vara anului 2021.
Felicitări alese pentru organizare, implicare și diversitate, colegilor noștri, Carmen-Elena Braic, Doina Filip, Sorin-Gavril Stan, Ioan Savu,Delia Todoruț, Liliana Matei și Adrian Antal!!!
Scoala de vacanță
PROVOCARE#JOC#DISTRACTIE#MISCARE#FANTEZIE#CULOARE#ÎNDEMÂNARE#ARTĂ#COPILĂRIE
Proiectul „Balul dascălilor” a debutat în vara anului 2013, în cadrul unui proiect de parteneriat cu Asociația Învățătorilor din județul Arad. Scopul acestui proiect este realizarea unui pretext de întâlnire a membrilor asociației, într-un mediu festiv și plăcut, pentru omagierea Zilei Învățătorului și încheierea anului școlar. „Balul dascălilor” este o ocazie perfectă pentru destindere, socializare, relaxare și interacțiune după un an de muncă, fiind o întâlnire ce oferă intimitate și veselie membrilor A.I.H.
Proiectul se derulează din anul 2009, în cadrul Programului Cultural AIH „Tradiţii şi credinţe milenare pe meleaguri harghitene”, în prezent se află la cea de-a XII-a ediție și este organizat în parteneriat cu Primăria, Căminul Cultural și Școala Gimnazială „Sf.Andrei” din comuna Sărmaș. Este un proiect de amploare, ce implică şi angajează o mare parte a populaţiei româneşti din judeţ, oferindu-i oportunitatea de a interacţiona, de a-şi împărtăşi meşteşugurile, moştenirile şi experienţele culturale, de a se exprima prin cântec, dans, poezie, şezătoare, teatru folcloric, contribuind astfel la consolidarea unităţii culturale, etnice şi lingvistice a comunităţii româneşti, la păstrarea identităţii naţionale, la cunoaştere şi dezvoltare prin artă.
Acest proiect reprezintă comunitatea românească harghiteană, prin cadre didactice, elevi, părinți, instructori, rapsozi populari, reprezentanți ai instituțiilor de cultură locale implicați, și tezaurizează cultura acestei comunități prin culegerea şi montarea artistică a unor datini și obiceiuri, precum și prezentarea costumelor populare românești specifice diferitelor zone ale județului. Principalul rezultat al proiectului este spectacolul, care materializează și valorizează toate activitățile anterioare de mobilizare, selecție, pregătire și organizare. Acest spectacol se organizează anual, în preajma zilei de 1 iunie, la Căminul Cultural din comuna Sărmaș.
Festivalul de foclor al copiilor „Cântec, joc şi voie bună”- ediţia a XI-a, Sărmaş, 16 iunie 2019
Spre deosebire de modă, portul românesc nu îmbracă doar trupul, ci şi sufletul. Evident că nu ne mai putem întoarce la ritmurile vieţii rurale şi nu mai putem adopta instrumentarul ritualului sătesc. Dar acest lucru nu înseamnă că ceea ce este peren în tradiţie nu poate fi folosit. Acest lucru nu înseamnă că folclorul nu merită păstrat, la fel şi buna învăţătură a strămoşilor.
Această ediție a fost dedicată „Anului omagial al satului românesc”. Avem nevoie de tradiţii, ca să ne aşezăm la locul care ni se cuvine şi care nu este mai prejos decât cel al altor neamuri. Ba chiar dimpotrivă...
Felicitări tuturor participanților! Muțumim partenerilor noștri, sponsorilor, autorităților locale și tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea evenimentului și ne-au sprijinit!
Proiectul „Şcoala Părinţilor” a fost inițiat în anul 2014 cu scopul de a veni în sprijinul comunității locale şi a mediului şcolar prin organizarea unor cursuri de educație parentală prin care să oferim părinților un sprijin de specialitate în educația copiilor, pentru a le asigura un mediu educațional optim, a putea întâmpina oportun nevoilor lor de dezvoltare armonioasă și echilibrată și de a găsi soluții viabile și constructive în perioade de criză și conflict.
Proiectul a fost conceput ca un curs de formare pe șapte module, oferind un suport de curs formatorilor în format electronic, pe CD. Fiecare modul a avut ca resurse materiale filme cu studii de caz, prezentări PPT, un model de scenariu de curs, chestionare de evaluare și exemple de jocuri tematice. Toate școlile din structura asociației au primit un CD cu suportul de curs și materialele aferente, formatori fiind cadrele didactice implicate: educatori, învățători, diriginți și directori de școli și din grădinițe.
Am început derularea acestui proiect în anul 2014 pentru că a fost Anul Internațional al Familiei, îmbunătățind astfel relația copil-părinte, părinte-părinte, familie-școală și aducând un plus de calitate procesului de educație în școală, prin creșterea randamentului școlar și a motivației elevilor de a se implica activ în activitatea de învățare formală și nonformală
De Ziua Mondială a Educației, Asociația Învățătorilor Harghiteni a organizat o activitate inedită prin care a omagiat începuturile învățământul românesc din județul Harghita. Manifestarea a avut loc sâmbătă, 5 octombrie 2019, ora 10:00, în sala de festivități a Școlii Gimnaziale „Miron Cristea”, Toplița.
A fost un moment de vibrație și emoție prin care spiritul dascălilor de la începuturile școlii harghitene, adus la noi datorită cercetării migăloase a lectorilor, s-a întâlnit cu cel al dascălilor harghiteni de azi, dezvăluind valoarea și iubirea de carte a celor ce și-au ales misiunea de a transmite lumina cunoașterii, credința și emoția iubirii de neam.
La mulți ani dascălilor de pretutindeni!